Informatie

Informatie (Wordt nog ingevuld)

Hier vind je informatie over websites en youtube kanalen die ik als informatiebronnen gebruik. Ook vind je hier het verhaal over hoe ik aan deze hobby begonnen ben en hoe ik mij daarin ontwikkeld heb. De foto die ik hierbij geplaatst hebt geeft 10 jaar astrofotografie weer, waarbij ik met een eenvoudige webcam begonnen ben en nu met een spiegereflexcamera, filters, computers en software bezig ben.Websites


Youtube-kanalen


Facebookpagina’s


Mijn hobby

Websites

Forum

Astroforum

Een forum met informatie en hulp voor beginners en gevorderden voor zowel waarneming als fotografie.

Klik hier

Organisaties

Sterren schitteren voor iedereen

Een organisatie die astronomie mogelijk maakt voor kinderen in heel veel landen.

Klik hier

Overig

Astrobackyard.com

Een website met reviews, handleidingen en allerlei interessante info over astrofotografie.

Klik hier

Sterrenkijken.nu

Een website met allerlei nieuwtjes over astronomie en ruimtevaart. En soms vind je er een kortingsactie voor een telescopenwinkel.

Klik hier


Websites


Youtube-kanalen


Facebookpagina’s


Mijn hobby

Youtube

Astrobackyard

Een youtubekanaal met filmpjes over astrofotografie, reviews en handige tips.

Klik hier

Sterrenkijken.nu

Een youtubekanaal met vlogs over astronomie en ruimtevaart.

Klik hier

Chuck’s Astrophotography

Chuck neemt je mee in zijn manier van het fotograferen van objecten in de ruimte.

Klik hier


Websites


Youtube-kanalen


Facebookpagina’s


Mijn hobby

Facebook

Astroforum

Op de facebookgroep Astroforum plaatsen leden veel foto’s die ze met hun telescopen maken en is er ruimte om vragen te stellen over waarnemingen, de aanschaf van telescopen en camera’s en alles wat met astronomie te maken heeft.

Sterrenkijken.nu

De facebookgroep Sterrenkijken.nu is een groep voor iedereen die  interesse heeft in wat er in de ruimte gebeurd.

2ehands astronomie

Zoek je een telescoop, een camera of andere spullen die met astronomie te maken hebben? Kijk dan eens op 2dehands astronomie.


Websites


Youtube-kanalen


Facebookpagina’s


Mijn hobby

Mijn hobby

Op vakantie keek ik vanaf een donkere camping wel eens naar de schitterende sterrenhemel, maar ik was niet bezig met astronomie, waarnemen of astrofotografie. Toen mijn oudste zoon 10 werd (in 2007) begon hij over een telescoop. Ik had geen verstand van telescopen, dus ik begon een zoektocht op internet. 

Als snel ontdekte ik dat er vreselijk veel verschillende telescopen bestaan en de prijzen heel erg variëren. Maar welke telescoop was nu goed en betaalbaar?

Ik kwam uiteindelijk op Astroforum.nl terecht en heb daar heel veel informatie gekregen. Iedereen in de astrogemeenschap is heel erg behulpzaam en bereid advies te geven.

Ik en telescoop
Eerste telescoop

Na veel zoekwerk hebben we besloten om een Newton telescoop te kopen. De Sky-Watcher 130/900 op een EQ-2 montering en aluminium statief.  De keuze viel op een newton omdat een spiegeltelescoop in verhouding tot een lenzenkijker relatief goedkoop is. Omdat het ons makkelijker leek om met een equatoriale montering de draaiing van de aarde te kunnen compenseren dan met een dobson ontwerp het onderwerp in beeld te houden, hebben we voor de EQ montering gekozen.

Bij de telescoop werd een 25 en 10 mm oculair geleverd. Later heb ik er nog een 7 mm oculair en een Televue 3x barlow lens bij gekocht. 

Het was natuurlijk geweldig om de eerste keer de ringen van Saturnus en de manen en wolkenbanden van Jupiter te kunnen zien. Ook de kraters van de Maan waren geweldig om te bekijken.

Ook deepsky-objecten zijn met deze telescoop goed te zien.  Vanuit een stad met veel lichtvervuiling blijft dat uiteraard beperkt tot heldere objecten, maar soms ging ik naar Melissant bij het Grevelingen meer, zodat ik meer te zien kreeg. Op een donkere plek is bijvoorbeeld de Whirlpool galaxy Messier 51 goed te zien met deze telescoop en ook Messier 81 en 82 heb ik zelfs vanuit de stad kunnen waarnemen.

xxx

oculair-koffer
zonnefilter