IC 1805 Heart Nebula

Andromeda en de Hartnevel

Afgelopen week waren er veel heldere nachten en had ik de kans om het Andromeda en de Hartnevel op foto vast te leggen.
Het Andromedastelsel (Messier 31) is helder en makkelijk te fotograferen, maar vooral de buitenste randen vergen enige moeite om goed in beeld te krijgen. En bij een lange belichting raakt de kern van het sterrenstelsel al snel overbelicht. Het nabewerken van de foto’s is dus best een uitdaging. Na een stuk of vijf pogingen vond ik het resultaat goed genoeg om te publiceren. Ongetwijfeld kan er nog wel wat aan verbeterd worden.
De Hartnevel (IC 1805) is een stuk lastiger op de foto te krijgen. Op de losse foto’s is de nevel nauwelijks te zien en pas na het stapelen van de foto’s weet je pas zeker of hij helemaal goed in beeld stond.

Read More »
NGC 7380 Tovenaarsnevel

NGC 7380 met de Tovenaarsnevel

NGC 7380 met de Tovenaarsnevel, is een opne sterrenhoop op een afstand van ongeveer 7200 lichtjaar. De nevel staat bekend als de Tovenaarsnevel onder aanduiding Sharpless2-142 (Sh2-142). De sterrenhoop werd in 1787 ontdekt door de Duits-Britse astronoom Caroline Herschel (bron: Wikipedia)
De foto is samengesteld uit beelden die in twee nachten gemaakt zijn met een totale belichtingsduur van 8 uur.

Read More »
De Cygnus Loop

De Cygnus Loop

De Cygnus Loop in het sterrenbeeld De Zwaan en bestaat uit verschillende nevels. De Cygnus Loop is een supernovarestant tussen de de 10.000 en 20.000 jaar oud. De nevels die onderdeel uitmaken van de Cygnus Loop zijn ook bekend als de Oostelijke en Westelijke Sluiernevel. De Westelijke Sluiernevel had ik deze week al op foto vastgelegd.

Read More »
Westelijke sluiernevel

Westelijke Sluiernevel, NGC 6960

De Westelijke Sluiernevel, NGC 6960 is een overblijfsel van een Supernova die tussen 10.000 en 20.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De Westelijke sluiernevel is een onderdeel van een veel groter geheel van nevels, waaronde de Oostelijke Sluiernevel. De nevel bevindt zich op een afstand van ongeveer 2.400 lichtjaar en heeft een doorsnede van ongeveer 6x de doorsnede van de Maan.

Read More »
Messier 27 Dumbbell nebula

Messier 27, de Halternevel

In de nacht van 19 op 20 juni 2020 heeft de telescoop gericht gestaan op Messier 27, de Halternevel. Deze planetaire nevel bevindt zih op een afstand van 1150 lichtjaar en heeft een doorsnede van 3 lichtjaar.
De nevel is ontstaan doordat een supergiant ster aan het einde van zijn levensduur gas en materiaal uit ging stoten. In het midden van de nevel is het restant van de ster te zien. De Halternevel is te vinden in het sterrenbeeld Vulpecula (Vosje).

Read More »
NGC 7000 Noord-Amerika nevel

NGC 7000, Noord-Amerika nevel

In de nacht van 11 op 12 juni 2020 had ik voor het eerst een kans om tussen de bewolking door een deepsky foto te maken met de nieuwe William Optics GT71 telescoop. Het object waar de telescoop opgericht stond was de Noord-Amerika nevel, ook wel bekend als NGC 7000.

Read More »
NGC 6888 Crescent nevel

NGC 6888, Crescent nevel

De Crescent nevel is een emissie nevel gevormd door de wind van een nabije ster. De Crescent nevel staat op een afstand van 5.000 lichtjaar van de aarde.

Read More »
NGC 4565 Naaldstelsel

NGC 4565 het Naaldstelsel

The Needle Galaxy of in het Nederlands Het Naald sterrenstelsel NGC 4565 ligt op een afstand van ongeveer 42 miljoen lichtjaar van de aarde.

Vanaf de aarde zien we het sterrenstelsel vanaf de zijkant en lijkt het met wat fantasie op een naald.

Read More »