Ik en mijn telescopen

In 2007 heb ik samen met mijn oudste zoon (toen 10) een eerste telescoop gekocht. De Sky-Watcher 130/900 newton op een EQ2 montering met aluminium statief. Met deze telescoop hebben we voor het eerst de ringen van Saturnus en de manen en wolkenbanden van Jupiter gezien. Uiteraard was ook de Maan een mooi object om te bekijken. Op deze pagina kan je zien welke apparatuur en software ik gebruik bij het maken van de foto’s.

Ik en telescoop

Telescopen

William Optics GT71

William Optics Gran Turismo 71

I was thinking of buying a new telescope for a while, because the telescope I used was very limited in it’s capabilities. The Sky-Watcher Startravel acromatic refractor is a nice cheap and light weight telescope, but the image quality is not great (which can be expected from an achromat).

Read More »
Ik en telescoop

SkyWatcher 130/900

De Sky-Watcher 130/900 is een betaalbare telescoop waar je behoorlijk wat objecten aan de hemel mee kunt bekijken. De telescoop is een newton model, waarbij

Read More »

Camera's

allsky cam

Mijn Allsky camera project

Mijn allsky camera project is al ruim een jaar geleden gestart. Ik had het idee om een allsky camera te maken al lang in mijn hoofd, maar ik had nog geen idee hoe ik het ging uitvoeren. Ik had nog een camera liggen, maar het ontbrak nog aan een goede computer en behuizing.
In dit artikel laat ik zien hoe ik de camera gebouwd heb en welke software ik gebruik om de camera te besturen en de beelden op mijn website te plaatsen.

Read More »

Philips ToUCam Pro SPC900NC

Deze Philips ToUCam Pro was mijn eerste gemodificeerde camera die het mogelijk maakte om langere belichting te gebruik. Met deze camera heb ik foto’s gemaakt

Read More »

ZWO ASI 120mm mini

De ZWO ASI 120mm mini is een monochroom camera die ik voornamelijk gebruik als guidecamera voor deepskyfotografie. Daarnaast gebruik ik de camera ook om de

Read More »

Canon EOS 60D

De Canon EOS 60D is een 18 megapixel camera met een APS-C sensor formaat.  Ik heb de camera tweedehands aangeschaft en gebruik hem voor astrofotografie

Read More »

Accessoires

EKOS Guiding

Project Pi, deel 4

In Project Pi, deel 4 laat ik zien hoe ik verder ga met het ontdekken van de software op de Raspberry Pi met Astroberry Server. Tijdens een tweetal heldere avonden/nachten had ik de mogelijkheid om het focussen, platesolven en volgen verder uit te proberen en ik moest nog ontdekken hoe ik de software in moest stellen voor een goede meridiaanflip.

Read More »
Mobiele telescoop opstelling

Project Pi, deel 3

Gisteravond was het helder en dus tijd voor Project Pi, deel 3, waarbij de focus lag op de camera’s werkend te krijgen en daadwerkelijk foto’s maken.
Het was tegelijk een test voor mijn SkyWatcher 7Ah power pack om te kijken hoe lang het systeem op deze accu kan draaien. Wil je de voorgaande delen van Project Pi lezen klik dan hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

Read More »
Polar alignment with EKOS

Project Pi, deel 2

In mijn vorige blog schreef ik over mijn eerste stappen in het gebruik van de Raspberry Pi 4 voor het aansturen van mijn telescoop. In Project Pi, deel 2 neem ik je mee in mijn eerste ervaring met het gebruik van de software en het aansturen van de montering en camera’s.
In mijn vorige blog beschreef ik dat ik de Pi met een bout en moer aan de dovetail bevestigd had, maar dat heb ik al gewijzigd in klittenband. Als er iets niet goed gaat met de software is het handig om de Pi even mee naar binnen te kunnen nemen om hem aan een monitor en toetsenbord te koppelen. Klittenband is in dat geval een stuk praktischer dan een bout en moer.

Read More »
Raspberry Pi4 projectstart

Project Pi, besturing met een minicomputer

Deze week ben ik met een nieuw project gestart: Project Pi, besturing met een minicomputer. Ik wil de montering van de telescoop en de camera’s gaan besturen via een Raspberry Pi 4 minicomputer. Gekoppeld aan een GPS module en een accu moet het dan mogelijk zijn om op iedere willekeurige locatie de telescoop te kunnen bedienen. De Raspberry Pi kan bedient worden vanaf een tablet, zodat ik geen laptop meet nodig heb.

Read More »
laptopbox

Project laptop box

Om de telescoop en camera’s te besturen maak ik gebruik van een oude laptop die op een kleine tafel naast de telescoop staat. Na een nacht in de buitenlucht is de laptop vochtig van condens en dat wilde ik graag voorkomen. Ook was ik op zoek naar een goede mogelijkheid om de laptop en wat spullen op te bergen. Zo ontstond Project Laptop box.

Read More »

Cart du Ciel

Zoals de naam van het programma doet vermoeden is Cart du Ciel een kaart van de hemel. Vrijwel alle objecten zijn er op te vinden

Read More »

PHD2

Het programma PHD2 gebruik ik om de telescoop altijd op hetzelfde punt gericht te houden, zodat het mogelijk is om lang belichte foto’s te maken.

Read More »

Astro Photography Tools

Astro Photography Tool (APT) kan gebruikt worden om volautomatisch je camera en telescoop te besturen. Ik gebruik het op dit moment om mijn camera te

Read More »

BackyardEOS

BackyardEOS is een programma waarmee je je Canon camera kan besturen (er is ook een Nikon versie). In het programma stel je hoeveel foto’s je

Read More »

Software