Sharpless 2-199, De Ziel nevel

De laatste van 2020

Sharpless 2-199, beter bekend als de Ziel nevel is het laatste object dat ik in 2020 op foto heb vastgelegd. De Ziel nevel bevindt zich op een afstand van 7.500 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Cassiopeia. De emissienevel heeft een helderheid van magnitude 6,5, maar is niet eenvoudig op beeld vast te leggen. Op een enkele foto met een belichting van 5 minuten is de nevel vanuit mijn lichtvervuilde achtertuin niet of nauwelijks te zien.

De foto van de ziel nevel is opgebouwd uit 64 foto’s met een belichting van 5 minuten bij ISO 800. De foto’s zijn gestapeld met AstroPixelProcessor en nabewerkt met Photoshop.

Jaaroverzicht 2020

Als afsluiting van het jaar 2020 heb ik de mooiste van mijn astrofoto’s in een overzicht geplaatst. Het overzicht is hierboven weergegeven. Een deel van de foto’s is nog met mijn achromaat telescoop gemaakt. De planeetfoto’s zijn met de newton (130/900 met 3x barlow) gemaakt.

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp