Project Pi, deel 4

In Project Pi, deel 4 laat ik zien hoe ik verder ga met het ontdekken van de software op de Raspberry Pi met Astroberry Server. Tijdens een tweetal heldere avonden/nachten had ik de mogelijkheid om het focussen, platesolven en volgen verder uit te proberen en ik moest nog ontdekken hoe ik de software in moest stellen voor een goede meridiaanflip.

Focussen op focus

Ondanks het felle maanlicht heb ik in de afgelopen week de telescoop gericht op het Dubbel Cluster in Perseus. Het doel van deze sessie was om het focussen en het volgen goed te krijgen. Het focussen met de DSLR in EKOS vind ik niet echt eenvoudig.

In Astro Photography Tool heb je de mogelijkheid om een live view in te schakelen, zodat je met een bathinovmasker de telescoop scherp kunt stellen op een ster die constant in beeld is. De video optie die EKOS heeft geeft geen beeld van sterren. De andere optie is om steeds een foto met een paar seconden belichting te maken. Ekos heeft een stand waarin dat automatische herhaald wordt en dan maar tussen de foto’s door de focus wijzigen en kijken of de volgende foto beter is. De ene keer krijg ik een scherm met een ster in beeld, maar soms raak ik dat scherm volledig kwijt en is het niet meer terug te krijgen.

De optie die ik ook geprobeerd heb, is door naar de waarden op de grafiek onderaan het scherm te kijken. Ik ga er maar van uit dat bij de laagste waarde de telescoop in focus is. Maar het meest eenvoudig is eigenlijk om op het scherm van de camera te kijken en met behulp van het Bathinov masker scherp te stellen.

Focussing

GPS, locatie en tijd

Afgelopen week kwam de nieuwe GPS-USB module binnen. Nadat ik de GPS module aan de Raspberry Pi aangesloten had wees een test uit dat deze direct herkend werd en de locatie correct aangaf. Nadat ik in Ekos de GPS module aan het profiel had toegevoegd werd ook de tijd en locatie in Kstars correct aangegeven. Dat maakt het dus een stuk eenvoudiger om met de opstelling op een afgelegen locatie te gaan staan. De locatie en tijd worden direct doorgegeven aan de software.

GPS ontvanger

Volgen en plate solven

Door de speling in de montering lukt het niet altijd om het volgen in één keer goed te laten gaan, maar bij een tweede keer starten werkt het wel en volgt de montering goed. De bevestiging van de Raspberry Pi aan de telescoop met klittenband is niet ideaal. Het klittenband blijft niet plakken, waardoor de Pi aan de kabels komt te hangen en het volgen verstoord. Ook is de voedingskabel van de Pi net te kort, waardoor na een meridiaanflip het volgen niet goed gaat.

Inmiddels heb ik er voor gekozen om de Pi met tie-rips aan de telescoop te bevestigen en ik ga nog op zoek naar een USB-C verlengkabel voor de voeding.
Het plate solven gaat over het algemeen goed. Als het plate solven niet goed gaat is dat meestal een teken dat de focus niet goed is.

EKOS Guiding

De Pacman nevel

De eerste echte test van het systeem heb ik gedaan door de telescoop op NGC 281, de Pacman nevel, te richten. De foto bestaat uit 33 foto’s met een belichtingstijd van 5 minuten. De foto is gemaakt met behulp van het tribandfilter.

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp