Project Pi, deel 3

Mobiele telescoop opstelling

Tijd voor een systeemtest

Gisteravond (22 oktober 2020) was het helder en dus tijd voor Project Pi, deel 3, waarbij de focus lag op de camera’s werkend te krijgen en daadwerkelijk foto’s maken.
Het was tegelijk een test voor mijn SkyWatcher 7Ah power pack om te kijken hoe lang het systeem op deze accu kan draaien. Wil je de voorgaande delen van Project Pi lezen klik dan hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

In het vorige artikel schreef ik over de verbindingsproblemen die ik had tussen de Pi en de Wifi. Deze keer heb ik de Pi ingesteld als zender, waardoor ik met de iPad rechtstreeks verbinding kon maken met de Raspberry Pi. Die verbinding bleek stabiel, waardoor ik ook vanuit huis de Raspberry Pi via de iPad kon bedienen.

 

Polar alignment
Polar alignment

Verbinding met de DSLR camera

De vorige keer lukte het niet om de camera foto’s te laten maken. De camera (Canon EOS 60D) werd wel herkend door Ekos, maar niet aangestuurd. Ik ben er inmiddels achter dat wanneer de camera niet actief gebruikt wordt en in de ‘slaapstand’ gaat, de verbinding tussen de camera en Ekos wordt verbroken. Dat is niet te zien in de software. De camera lijkt nog steeds verbonden, maar werkt niet meer. Ik moet dus even op zoek naar de instellingen (in de camera) voor het automatisch uitschakelen van de camera en die aanpassen.

Nadat ik had ontdekt dat de slaapstand van de camera het probleem was heb ik de camera en de Raspberry Pi opnieuw gestart en was het probleem verholpen.

Focussing
Focussing

Focus

Na het uitlijnen van de montering op de pool werd het tijd om de DSLR camera te testen. Ik heb een behoorlijke tijd zitten zoeken hoe ik nu de camera kon focussen. Ik heb in Ekos geen live view optie kunnen ontdekken, zoals dat bijvoorbeeld in Astro Photograpy Tools zit. Uiteindelijk kwam ik erachter dat Ekos continue foto’s kan maken en je vervolgens de focus tussen de foto’s door probeert aan te passen. Hoe kleiner het resulterende getal des te beter is de focus. Ekos geeft de ster analyse duidelijk in een grafiek weer, waardoor je weet of je in focus bent of net te ver hebt doorgedraaid.

Plate solving met Ekos
Plate solving met Ekos

Plate solving

De volgende stap in de test is het in beeld brengen van een object met behulp van plate solving. Ekos geeft verschillende systemen om te gebruiken. ASTAP op de Raspberry Pi zelf, Astometry offline en Astrometry online. Omdat ik me nog niet verdiept heb in de software die nodig is voor Astrometry offline en ik geen internet verbinding had heb ik gebruik gemaakt van ASTAP. De nauwkeurigheid waarbinnen het object geplaatst moet worden kan je zelf bepalen. Standaard staat dat op 30 arcsec ingesteld. De eerste test die ik deed was op Messier 31, maar toen was het focussen nog niet gelukt en faalde de plate solve. Toen de camera en telescoop in focus waren heb ik de telescoop op Messier 45 gericht en daarop slaagde de plate solve wel.

Guiding

Ekos heeft een ingebouwde optie voor het guiden van de montering. Helaas kreeg ik daarin de melding dat de guiding faalde. De oplossing daarvoor moet ik nog zoeken. Gelukkig werkt het oude vertrouwde PHD wel. Ik moet ook nog ontdekken waar in de software je aan kunt geven welk guider je wilt gebruiken, zodat deze ook goed aangestuurd wordt voor dithering en een meridiaanflip.

Eindelijk foto's maken (tot de accu leeg is)

Uiteindelijk gaat dit allemaal om het maken van foto’s van objecten in het heelal. Eindelijk was het zover en kon ik foto’s gaan maken. Ik had al even een poging gedaan op M31, maar toen was de focus nog niet goed. Nadat ik dat probleem opgelost had, heb ik de telescoop op M45 gericht en heb op de foto-tab ingesteld om 20 foto’s van 180 seconden¬† (veel te lang voor M45) bij ISO 800 te maken. Het instellen van een programma om foto’s te maken is relatief eenvoudig en wijst zichzelf.

Ik ben blij dat het nu allemaal werkt en ik het een beetje begin te begrijpen. Ik heb veel te leren over deze software, maar de basis is er.

Helaas bleek mijn SkyWatcher 7Ah power tank vrij snel leeg te zijn (ik weet niet zeker of hij helemaal opgeladen was). Om straks het veld in te kunnen met deze opstelling is een accu die het lang volhoudt wel van belang.¬† Misschien wordt dat wel het volgende zelfbouwproject…

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp