Project Pi, deel 2

Polar alignment with EKOS

De eerste wijziging is al een feit

In mijn vorige blog schreef ik over mijn eerste stappen in het gebruik van de Raspberry Pi 4 voor het aansturen van mijn telescoop. In Project Pi, deel 2, neem ik je mee in mijn eerste ervaring met het gebruik van de software en het aansturen van de montering en camera’s.

Ik heb in mijn vorige blog geschreven dat ik de Pi met een bout en moer aan de dovetail bevestigd had, maar dat heb ik al gewijzigd in een bevestiging met klittenband. Als er iets niet goed gaat met de software is het handig om de Pi even mee naar binnen te kunnen nemen om hem aan een monitor en toetsenbord te koppelen. Klittenband is in dat geval een stuk praktischer dan een bout en moer.

Het koppelen van de apparatuur

Wanneer de Raspberry Pi opgestart is en alle apparatuur verbonden is via de USB aansluitingen is het relatief eenvoudig om in EKOS de apparatuur te koppelen.

EKOS geeft de mogelijkheid om verschillende profielen aan te maken. Dat is handig wanneer je verschillende camera’s en telescopen gaat gebruiken. In het voorbeeld hieronder zie je het profiel dat ik aangemaakt heb voor de montering via EQMod, de DSLR en de guide camera. In de toekomst is het mogelijk om aan deze opstelling ook een GPS-module te koppelen.

Ik heb ook een profiel aangemaakt voor planeetopnames met een kleurencamera en mijn newton telescoop en voor opnames van de zon en de maan met een mono camera.

Uitlijnen op de pool

De volgende stap in het ‘proberen en leren proces’ is het uitlijnen van de montering op de pool.  EKOS geeft een mogelijkheid om het bepalen van de uitlijning op de pool automatisch uit te voeren. Er worden drie opnames gemaakt met daar tussenin twee rotaties. Vervolgens kan je met behulp van de AZ en Dec knoppen de montering op de pool uitlijnen.

Nadat ik de belichtingstijd wat verhoogd had werkte het moeiteloos. Let er wel even op dat je de draaisnelheid iets hoger instelt dan de standaardinstelling, anders duurt het uitlijnen onnodig lang.

Objecten zoeken

Het opzoeken van objecten kan in KStars door op een object te klikken of in het zoekvenster een object in te voeren en de telescoop naar het object te sturen. De aansturing van de montering werkte zonder problemen. In het voorbeeld hieronder staat de telescoop op Venus gericht. 

Het is helaas nog niet gelukt om een foto te maken. De camera is overduidelijk wel aan de Pi gekoppeld en wordt herkend als een Canon EOS 60D, maar het bedienen van de camera wil nog niet lukken. Ik kreeg een tip dat de camera mogelijk aangesloten moet worden terwijl hij in de Manual (M) stand staat en daarna pas in de Bulb (B) stand geschakeld moet worden. Dat ga ik de volgende keer proberen. Mijn ervaring daarmee lees je in het volgende verhaal.

Verbindingsproblemen

Een ander punt waar ik nog mee aan de slag moet is de verbinding met de Wifi. Ik had de Pi verbonden met het Wifi netwerk in huis, maar regelmatig viel die wifi-verbinding weg. Dat ligt niet aan mijn wifi netwerk, want ik kan zonder problemen Netflix kijken achterin de tuin.

De Pi heeft ook een eigen wifi-zender. Die ga ik zeker nog proberen, maar in de tuin overschakelen op dat netwerk lukte niet. De Pi blijft dan opnieuw verbinding maken met het Wifi netwerk in huis.

Wordt vervolgd…

Slechte verbinding

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp