
Deze week ben ik met een nieuw project gestart: Project Pi, besturing met een minicomputer. Ik wil de montering van de telescoop en de camera’s gaan besturen via een Raspberry Pi 4 minicomputer. Gekoppeld aan een GPS module en een accu moet het dan mogelijk zijn om op iedere willekeurige locatie de telescoop te kunnen bedienen. De Raspberry Pi kan bedient worden vanaf een tablet, zodat ik geen laptop meer nodig heb.
De boodschappenlijst
Om een Raspberry Pi te gebruiken als besturing van je telescoop heb je hard- en software nodig. Hieronder heb ik een lijst opgesteld met de hard- en software (De software is gratis!) die ik gekocht en gedownload heb om het project te kunnen starten.
Ik heb gekozen voor een Raspberry Pi 4 met 8Gb geheugen, maar er is ook een versie met 2 of 4 Gb.
Ik had een USB GPS module gekozen die niet compatible bleek te zijn met de Pi. Via deze website kan je proberen de juiste GSP module te vinden. Ik heb de GSP module terug gestuurd en een nieuwe besteld. Nu weer even wachten op de levering en hopen dat deze wel werkt met de Pi.
Hardware
Raspberry Pi 4B 8Gb
Raspberry Pi case
Raspberry Pi power supply
Pimoroni Fan Shim
Raspberry Pi Micro HDMI kabel
USB-C naar USB kabel
SD kaart 32 Gb
Software

Koeling
De temperatuur van de Raspberry Pi kan bij een flinke belasting van de processor oplopen tot boven de 80 graden, waardoor de processor minder efficiënt gaat werken. Een vorm van passieve of actieve koeling wordt dan ook aangeraden. Ik heb gekozen voor de Pimoroni Fan Shim. Deze ventilator is eenvoudig te installeren en kan met een stukje software ingesteld worden om bij zelfgekozen temperaturen in en uit te schakelen.
Besturingssysteem en eerste keer opstarten
Om de Raspberry Pi te kunnen gebruiken heb je een Linux besturingssysteem nodig. Astroberry is een besturingssysteem met alle bijbehorende software voor een astrofotograaf in één.
Steek de SD kaart in een computer en formateer deze op FAT32. Download het .zip bestand van de Astroberry server en Flash dat bestand op de SD kaart. Gewoon kopiëren kan niet. Je kunt het programma Balena Etcher gebruiken om de software op de SD te plaatsen.
Als de software op de SD kaart staat kan je die in de Raspberry Pi steken. Ik heb de Raspberry Pi via de micro HDMI aangesloten op een monitor en de Logitech USB zender/ontvanger gebruikt om de Pi op een toetsenbord en muis aan te sluiten. Na het aansluiten van de voeding start de Pi op en komt het startscherm in beeld. In het scherm dat eerst in beeld komt stel je de locatie, de taal en het toetsenbord in. Het wijst zich vanzelf. Daarna is het verstandig om het besturingssysteem te updaten. Hoe dat moet staat prima beschreven op de Astroberry website.
Omdat ik de Pi wil bedienen vanaf mijn ipad heb ik de Pi eerst gekoppeld aan mijn netwerk en vervolgens de VNC Viewer op de ipad geïnstalleerd (Astroberry is al voorzien van VNC viewer). Het bedienen van de Pi op de ipad werkt vlekkenloos. Voor beter gebruiksgemak raad ik aan om de schermresolutie van de Pi aan te passen, zodat het scherm volledig op het scherm van de tablet past.

Het aansluiten van de apparatuur
De volgende stap is het aansluiten van de montering en de camera’s. De eerste test was met de montering, de Canon 60 D en de ZWO ASI 120 mm. De montering heb ik via een EQDir kabel direct (dus zonder handcontroller) aangesloten op de USB ingang van de Pi. De montering en de camera’s werden probleemloos herkend en werden direct verbonden met EKOS, het programma in KStars dat de bediening van alle apparatuur verzorgd.

De Pi bevestigen aan de telescoop
De Raspberry Pi weegt bijna niets en kan prima aan de telescoop bevestigd worden. Ik heb er nu voor gekozen om de Pi met een bout en moer aan de dovetail bar vast te zetten (Let er wel op dat de schroef de onderzijde van de printplaat niet raakt!). Misschien ga ik dit toch nog veranderen in een bevestiging met klittenband, omdat ik de Pi dan ook makkelijker bij mijn newton telescoop kan gebruiken.
Netwerkverbinding
Ik heb nog geen idee hoe het precies werkt met de bestanden op de Pi, maar ik heb in ieder geval een netwerk verbinding ingesteld, zodat ik vanaf de iPad en de andere computers de bestanden op de Pi kan benaderen en kopiëren.
Ik heb de Pi nu gekoppeld aan mijn eigen wifi-netwerk. Het werken via de wifi-zender van de Pi zelf moet ik nog uitproberen. Dat zal ik ook zeker gaan doen, want die zender is noodzakelijk als ik de telescoop meeneem naar een afgelegen locatie.

Wachten op heldere nachten
De laatste stap in het proces is het leren werken met Astroberry, KStars en EKOS. Daar heb ik natuurlijk wel wat heldere nachten voor nodig, maar die zijn op dit moment schaars.
Houd mijn website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen van ‘Project Pi, besturing met een minicomputer!