Andromeda en de Hartnevel

Afgelopen week waren er veel heldere nachten en had ik de kans om het Andromeda en de Hartnevel op foto vast te leggen.
Het Andromedastelsel (Messier 31) is helder en makkelijk te fotograferen, maar vooral de buitenste randen vergen enige moeite om goed in beeld te krijgen. En bij een lange belichting raakt de kern van het sterrenstelsel al snel overbelicht. Het nabewerken van de foto’s is dus best een uitdaging. Na een stuk of vijf pogingen vond ik het resultaat goed genoeg om te publiceren. Ongetwijfeld kan er nog wel wat aan verbeterd worden.

Het Andromedastelsel ligt op een afstand van 2,54 miljoen lichtjaar en heeft een doorsnede van ongeveer 110.000 lichtjaar.


De Hartnevel (IC 1805) is een stuk lastiger op de foto te krijgen. Op de losse foto’s is de nevel nauwelijks te zien en pas na het stapelen van de foto’s weet je pas zeker of hij helemaal goed in beeld stond.

De telescoop heeft in totaal 5 nachten op het Andromedastelsel gericht gestaan, wat een totale belichting van 9,3 uur heeft opgeleverd. De foto’s zijn gemaakt met en zonder het Astronomik CLS filter. De foto’s hebben een belichting van 60, 120 en een paar van 180 seconden.

De Hartnevel is in totaal 10 uur belicht verdeeld over 2 nachten. De foto’s hadden een belichtingstijd van 5 minuten en zijn gemaakt met het Altair Triband filter.

De Hartnevel ligt op een afstand van 7.500 lichtjaar en heeft een doorsnede van ongeveer 100 lichtjaar.

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp