Het komeet C/2020 F3 NEOWISE avontuur

Eindelijke een heldere komeet

Juli 2020 stond in het teken van komeet C/2020 F3 Neowise. Ondanks de (honderd?)duizenden foto’s die inmiddels op internet te vinden zijn is er de vreemde behoeft om ook zelf deze buitenaardse bezoeker op de foto vast te leggen. Deze komeet mag je niet missen!

Na de kometen C/2017 T2 (Panstarrs) en C/2019 Y4 (ATLAS), die veel te snel hunhelderheid kwijtraakten, was dit een komeet die mogelijk met het blote oog zichtbaar zou kunnen zijn. Zoals vaak het geval lijkt, was deze komeet eerst niet vanaf het noordelijk halfrond zichtbaar, maar uiteindelijk kwam hij steeds een beetje meer boven de horizon. Als kers op de taart werd de komeet zo helder dat deze zonder verrekijker of telescoop zichtbaar was. Hieronder lees en zie je hoe ik geprobeerd heb om de komeet op foto vast te leggen.

C/2020 F3 (NEOWISE)
Komeet Neowise boven Dordrecht
C/2020 F3 Neowise
De komeet boven Kinderdijk
Eindelijk onbewolkt. Of toch niet?

Op 10 juli had ik de eerste kans om de komeet op te zoeken. Vanuit mijn achtertuin heb ik geen zicht op de noordelijke horizon, dus ben ik op zoek gegaan naar een andere locatie om de komeet te fotograferen.

De keuze viel op Kinderdijk, waar de molens een mooi kader kunnen vormen voor astrofoto’s. Ik had een plek uitgekozen waar ik de auto veilig kon parkeren en niet te ver van de auto vandaan hoefde te gaan. Ik had er voor gekozen om alleen mijn cameratas mee te nemen. De telescoop bleef thuis. Bij aankomst bleken er al een paar andere fotografen aanwezig die hoopten op wat lichtende nachtwolken. Enkele daarvan wisten niet dat er ook een komeet te zien zou zijn. Met de 10-30×60 Bresser verrekijker was de komeet al redelijk snel zichtbaar en na enige tijd was hij ook heel vaag met het blote oog waar te nemen.

Helaas waren er geen lichtende nachtwolken te zien en kwam er een grote wolk voor de komeet drijven.

Kinderdijk wolken
Komeet Neowise achter de wolken boven Kinderdijk

Nadat de komeet aan het zicht ontrokken was heb ik mijn camera naar het zuiden gedraaid, waar Jupiter en Saturnus aan de hemel te zien waren. De planeten reflecteerden schitterend in het stille wateroppervlak. Om dat vast te leggen heb ik een serie foto’s gemaakt en deze met StarStax over elkaar gelegd.

Jupiter en Saturnus boven Kinderdijk
Jupiter en Saturnus boven Kinderdijk
De tweede poging.

Op 11 juli was het weer onbewolkt en het leek de hele nacht zo te blijven.  Omdat ik dit keer ook mijn telescoop wilde gebruiken om de komeet vast te leggen ging ik ‘s middags op zoek naar een andere locatie met zicht op de noordelijke horizon. Dichtbij mijn huis, in de polder is een nieuw natuurgebied aangelegd, waar een fietspad en een dijk met een wandelpad is aangelegd. Deze dijk bleek een mooie plek om de telescoop op te stellen. Het water in het natuurgebied bood wellicht ook de mogelijkheid om een foto te maken met de reflectie van de komeet.

Met het gezang van honderden kikkers op de achtergrond kon ik mijn telescoop opstellen en beginnen met het maken van close-up foto’s van de komeet. Ik had geen idee welke belichtingstijd ik moest nemen en heb de camera maar ingesteld op ISO400 en 3 seconden belichtingstijd. Dat leverde mooie plaatjes van de komeet op.

Terwijl ik bezig was kwamen enkele echtparen langs die ook op zoek waren naar de komeet. Met behulp van mijn aanwijzingen en mijn verrekijker hebben ze de komeet kunnen zien en uiteraard konden ze meekijken op de display van de camera. Helaas bleek de gasstaart van de komeet niet op de foto te staan en lukte het ook niet om de tweede staart in beeld te krijgen door de foto’s te stacken.

Terwijl ik mijn telescoop weer aan het inpakken was heb ik mijn camera nog met de Canon 50 mm f1.8 lens langs de waterrand opgesteld om foto’s te maken met een reflectie van de komeet (zie de foto bovenaan deze post).

C/2020 F3 Neowise
C/2020 F3 Neowise
De derde poging.

Op 18 juli was het weer onbewolkt, maar niet heel erg helder. Ik ben toch maar weer naar dezelfde locatie in de polder gereden en heb daar mijn telescoop opgezet. Ook nu weer kwamen er wat belangstellende kijken, die ik kon helpen door de komeet aan te wijzen en mijn verrekijker uit te lenen.

De lucht was erg vochtig en de komeet duidelijk minder goed zichtbaar. Ook deze avond is het niet gelukt om de gasstaart in beeld te brengen. Waarschijnlijk speelt de lichtvervuiling boven Dordrecht (Bortle class 8) daarin een grote rol.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een komeet zonder telescoop of verrekijker kon zien. Deze komeet komt pas weer in de buurt van de aarde over 6.800 jaar, als wij er niet meer zijn. Daarom is het een unieke gebeurtenis. De laatste keer dat een komeet zo helder was dat de staart met het blote oog zichtbaar was, is al weer 23 jaar geleden. Wie weet wat ons  zonnestelsel nog voor verassingen voor ons heeft de komende jaren. Hopelijk komt er snel weer een heldere komeet langs.

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *