ISS passage voor de zon

Op maandag 15 juni 2020 heb ik een poging gedaan om de ISS passage voor de zon te fotograferen. Door een wolk die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, is dit helaas niet gelukt, maar ik laat hier toch zien hoe ik deze poging aangepakt heb en welke apparatuur en software ik hiervoor gebruik.

Plannen

Een goede voorbereiding is van belang bij het vastleggen van een gebeurtenis die maar 0.64 seconde duurt. Met Transit Finder kan je zien of het Internationaal ruimtestation voor de Zon of de Maan langskomt in jouw omgeving.

Als je weet wanneer een passage plaatsvindt en je weet op welke plek je ongeveer moet staan is het natuurlijk ook belangrijk om te controleren of je vanaf die plaats wel zicht hebt op de Zon of de Maan. Stellarium kan daarbij helpen.

Veiligheid

Met behulp van Google maps en Transit Finder zoek je een plaats waar je veilig met je apparatuur kunt staan. Als je langs een weg moet staan, zorg dan dat bijvoorbeeld je auto tussen jou en het verkeer in staat, maar zoek bij voorkeur een veilige parkeerplek.

Zon met ISS en wolk
De foto maken

De grootste kans om de ISS passage voor de Zon vast te leggen heb je als je een camera gebruikt die kan filmen. Ik heb mijn ZWO ASI camera nog niet uitgeprobeerd op deze telescoop, dus ik had voor de DSLR gekozen. Deze camera kan 7 foto’s per seconden maken, dus in theorie zou ik op 3-4 foto’s het ISS voor de Zon moeten kunnen zien.

Telescoop mobiel

De William Optics GT71 heb ik voorzien van een zonnefilter folie en een Baader Continuum filter dat in de flattener geplaatst kan worden. Als stroomvoorziening voor de Sky-Watcher EQ3 Pro Synscan montering gebruik ik een Sky-Watcher Powertank.

Ik was er helemaal klaar voor, maar net voor het moment van de ISS passage voor de Zon kwam er een wolk voor de Zon. Net lang genoeg om de passage te missen. Het was een goede oefening en hopelijk lukt het de volgende keer wel!

Like it? Please share it!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp