SkyWatcher 130/900

De Sky-Watcher 130/900 is een betaalbare telescoop waar je behoorlijk wat objecten aan de hemel mee kunt bekijken.

De telescoop is een newton model, waarbij het licht op een spiegel valt. Via een vangspiegel wordt het licht naar het oculair gebracht.  Op de foto zie je de telescoop op de Maan gericht met een 3x barlow lens en een oude webcam. Deze barlow lens verlengt de brandpuntsafstand 3x, waardoor je een sterke vergroting behaalt.

Op deze foto staat de telescoop nog op een EQ2 montering met een volgmotor. Met deze opstelling heb ik foto’s kunnen maken van de Maan, de Zon en de planeten. En met een gemodificeerde webcam is het zelfs gelukt om deepsky objecten zoals M13 en M57 vast te leggen.

Op dit moment gebruik ik deze telescoop alleen nog maar om detailopnames van de Maan te maken en om bijvoorbeeld het ISS te fotograferen.

De telescoop staat nu op een Sky-Watcher EQ3 Pro Synscan montering.

Een newton telescoop heeft voor en nadelen. 

Een groot voordeel is dat je voor relatief weinig geld een grote telescoop kunt krijgen. Hoe groter de opening van de telescoop hoe meer je kan zien van zwakke objecten in het heelal.

Een nadeel vind ik dat je de telescoop moet collimeren. Dat betekent dat je regelmatig de spiegels op elkaar af moet stellen om te zorgen dat de telescoop een scherp beeld geeft.